НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

37–мо писмо

  16 Писма от Влад Пашов - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

37 – мо писмо


VIII. УЧЕНИКЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО (продължение)


140. Силите на Ученика. Окултният Ученик трябва да разполага със сили, които се крият в неговата душа. Той трябва да предвижда всичко, което може да му се случи, затова постоянно трябва да бъде на щрек, т.е. съзнанието му да е будно. Ако умът на човека е буден, и здравето му е осигурено. В будния ум няма прекъсване на мисълта. Той не се безпокои от това, което става, защото знае, че Бог действува навсякъде в света. Ако е допуснато известно страдание или изпитание за някого, то става по закона на Божия промисъл, затова то крие в себе си нещо добро. С всяко страдание Бог иска да обърне вниманието ви към нещо важно за вас, т.е. Той иска да ви обърне внимание, да ви упъти в правата посока на живота. Значи, всички неприятности, страдания и изпитния в Пътя на Ученика идват с единствената цел да го отправят в света на Хармонията, в умствения свят, дето може правилно да се развива. Само така Ученикът ще разбере закона: Всичко съдействува за добро на онези, които любят Бога. Значи, всичко, каквото се случва в живота на Ученика, съдействува му за добро. За Ученика е казано: Космите на главата му са преброени, нито един косъм няма да падне без волята на Бога.

141. Свещеният час - час за работа за Ученика. Всеки от вас, който иска да бъде Ученик, нека си определи един свещен час за работа. Този свещен час може да бъде или сутрин, или обед, или вечер. През това определено време прекарайте в дълбоко размишление, за да се справите с всички мъчнотии, които ви се изпречват на пътя. Като преминете този час на размишление, трябва да се почувствувате окуражени, опреснени, с чисто сърце, за да можете с нови сили да прекарате останалото време от деня. На другия ден пак ще прекарате свещения час в размишление. Като се справите по този начин с мъчнотиите в живота си, ще се намерите в положението на онзи задлъжнял търговец, който получава няколко чека и отива с тях в банката да получи парите и да си изплати дълговете. Така и вие ще снемете от гърба си един по един своите товари. През този свещен час ще разговаряте с всички Окултни Ученици на тази Школа, в която сте и вие. Всички Окултни Ученици по целия свят, както и в духовния свят, се интересуват от вашия най-малък духовен прогрес. Те се интересуват от вас само за този малък успех. И когато вие се намирате в някое малко затруднение, те веднага ви се притичат на помощ.

Свещения час, който си определите, ще спазвате през цялата година и ще работите за изглаждане на недоразуменията, за надделяване на мъчнотиите и за вашето подигане.

На всеки от вас давам задачата да намерите приблизително вашия свещен час. За всеки Ученик има по един свещен час. Този час може да е един и същ за няколко Ученици. Когато попаднете в този час, в ума на всеки едного от вас ще дойде една велика мисъл или някое възвишено чувство, изобщо във вас ще дойде едно просветление. Ако дадете място на тази мисъл или на това чувство, вие ще се повдигнете, но ако им въздействувате, в съзнанието ви ще настъпи тъмнина и дълго време след това трябва да чакате, докато отново попаднете на вашия свещен час. Свещеният час иде периодически всеки ден в един в същи час на деня. Вие ще различите този час от останалите часове на деня по това, че той е по-интензивен, иде с по-засилен тон.

142. Болестите на Ученика и лекуването им. Болестите представят задачи за Ученика. Обикновените хора могат да се лекуват по какъвто начин искат, но Окултните Ученици могат да се лекуват със силата на молитвата и на своя ум. За хората на света е позволено да се подлагат на операция, но на Окултния Ученик не е позволено. Операциите са излишни страдания. Всеки от вас, който страда от някаква болест, показва, че е нарушил някои от законите на Разумната Природа.

143. Ученикът и спиртните напитки. Не е позволено не Окултния Ученик да пие бира, ракия, вино и други спиртни напитки. Само вино препоръчвам като лечебно средство и то в краен случай за стопляне на стомаха. Сладко вино може да пиете. Като ядете плодове, трябва да ги измивате и изчиствате хубаво. Гроздето измивайте добре от синия камък, а крушите, ябълките и другите плодове изчиствайте добре, особено ако са малко загнили. След това ги измийте с топла вода. Имайте като правило: всичко, което внасяте в устата си, да е абсолютно чисто.

144. Ученикът и чистотата. Чистотата е необходимо качество за Окултния Ученик. Затова научете се да си миете ръцете най-малко три пъти на ден - сутрин, на обед и вечер. Ако ги миете 10 пъти на ден, още по-добре. Също тъй три пъти на ден ще миете краката си, лицето си и под мишниците си. Под мишниците има особени жлези, чрез които се отделя потта и ако тези части на тялото не се мият често, зараждат се различни болести. При измиването на ръцете, лицето, краката и под мишниците, добре е кожата да остане малко влажна, за да може тази влага да се всмукне от организма. Това всмукване на водата ще предаде по-голяма свежест и бодрост. Ето защо, като се измиете, леко се изтривайте с кърпа. На всички, особено на тези, които са чиновници, препоръчвам следното измиване: като се върнете на обед, съблечете си горната дреха, вземете стомничката с вода, която сте донесли още сутринта или от предишния ден, и се залейте с нея от главата до краката. След това леко се масажирайте и се облечете с чисти сухи дрехи. Тъй измити и преоблечени, ще отправите благодарствена молитва към Бога за водата, която ви е дал, и след това се нахранете. След това ще отидете на работа. Всеки, който изпълни този съвет, всякога здрав и бодър ще бъде. Приложите ли тези методи, най-малко 75% ще имате отлични резултати.

145. Какво се иска от Ученика? Първото нещо, което се иска от вас като Ученици на окултната Школа, е да започнете с физическия свят и постепенно да вървите към духовния. Вие може да искате изведнъж да влезете в духовния свят, но трябва да знаете, че за този свят се иска здраве и сила. Духовният свят представя планински връх, на който трябва да се качите. Питам: Как ще се качите на планински връх, ако не сте здрави и ако нямате сила?

146. Методите и правилата са само за Ученика. Тези правила и методи, които ви давам в Школата, ще ги пазите свещени, те са само за Учениците. Приложете ги, опитайте резултата им и тогава ги препоръчвайте на другите хора. Препоръчате ли ги на другите хора преди да сте ги опитали, те ще изгубят влиянието и силата си. Ако срещнете някой човек, който без да знаете е Ученик на Школата и се интересува от методите, дайте му ги. Всеки, който искрено се интересува от тези методи и ги прилага, ще има добър резултат.

147. Окултният Ученик. Някои от вас питат: По какво се отличава Окултният Ученик от обикновените хора? Различието седи в това, че Окултният Ученик преодолява всички мъчнотии в живота. За него ИСТИНАТА Е ИДЕАЛ, МЪДРОСТТА - ЦЕЛ, А ЛЮБОВТА - РЕАЛИЗИРАНЕ.

148. Ученикът трябва да пази Свещеното знание. Често в хората се събужда съзнателно или несъзнателно желание да запознаят хората със своите най-свещени идеи, но това е неправилно. Христос казва: Не хвърляйте скъпоценните си бисери на свинете. Това правило не се спазва никъде, а особено в България. И затова виждаме тези свине да хвърлят нашите камъни върху нашите глави. Природата скрива своите богатства, своите скъпоценни камъни дълбоко в земята. Религиозните хора, обаче, всичко каквото имат, изнасят го на пазара. Защо? - Защото не е тяхно, те не са го придобили с труд. Най-първо, като Ученици на Окултната Школа, ще знаете: Свято ще пазите свещеното знание, което имате, и няма да го изнасяте на пазара. Вие ще го изнесете само пред тази душа, която мисли и разсъждава като вас, която има същите подтици като вас. С нея само можете да споделяте този свещен хляб. С всички останали хора може да разменяте мисли върху общи въпроси, които са достъпни за техния ум. Например, някой ви запитва, какви са вашите понятия за Бога, какво е вашето верую и т.н. Вие сте готови веднага да отговорите. Казвам: Като Ученици, вие трябва да се въздържате, да не бързате изведнъж да изнасяте своите свещени идеи. В старо време Окултните Ученици се подлагали на особен род самодисциплина - да се въздържат от много говорене. В това отношение и вие трябва да правите опити, да не бързате да изнасяте знанието си пред външния свят. Знанието е плод, който зрее. Не давайте този плод другиму, преди вие да сте го опитали. Като Ученици вие трябва да знаете, че има неща, които могат да се казват на хората, но има и такива, които трябва да задържите само за себе си. Тези последните трябва да представляват запас, малък капитал, от който само вие де се ползувате. Всеки човек трябва да има нещо свещено в себе си, което свято да пази от всеки чужд поглед, от всяко чуждо посегателство.

149. Виденията и сънищата на Ученика. Към виденията и сънищата си вие трябва де се отнасяте с голямо внимание. Ако ги приемате безогледно, ще се намерите в опасно положение. Да не мислите, че всеки сън има смисъл. Не всичко, което виждате или сънувате, или говорите, е от Бога. Трябва да проверявате нещата, за да знаете, колко на сто от всичко, което става у вас и около вас, е вярно. Подлагайте на опит както сънния си живот, тъй и будния. Проверявайте какъв процент от проявите на вашата интуиция са верни. Изпитвайте се да видите колко от вашите мисли и чувства се сбъдват.

150. Практическата работа. Във всяка Окултна Школа трябва де се създаде общ интерес към практическа работа. Същото се отнася и до вас, Учениците на тази Школа. Вие трябва да се заемете практически с Учението, за да придобиете един ефектив, една реална сума, с която да боравите в живота си.

151. Ученикът и Окултното Знание. Мнозина искат да им се дадат големи знания, без да са готови за тях. За да придобие Окултното знание в неговата висша степен, човек трябва да има здрава нервна система, да издържа. Ако нервната му система не е здрава, той не може да издържи. Както грубите мисли, чувства и постъпки действуват върху човешкия мозък, така и възвишените мисли и чувства изискват здрава нервна система. Докато дойде човек до това положение, духовната храна /знанието/, която употребява, трябва да се размеква като на дете. Знаете ли какви пакости може да причини твърдата храна на слабия стомах? Всички науки в своето високо проявление представят твърда храна за съвременния човек. Като знаят това, учените хора /посветените/ обличат теза Истини в специални формули, с което ги забулват, за да не причиняват никаква вреда на човешкия мозък. /"Божият глас" - 58 стр./.

152. Говорът на Бога. Някои хора мислят, че кой каквото им каже отвън или отвътре, това е Господ, Който им говори. Не, Бог направо не говори на хората, нито отвътре, нито отвън, но посредством други. Отвън Той говори чрез хората, а отвътре - чрез духовете. Следователно, когато казвате, че Бог говори, трябва да знаете, че говори или човек, или дух, но пак чрез човек. /"Великото и красивото" - 3 стр./.

153. За изучаването на беседите. Беседите, които ви се дават в Окултната Школа, трябва да се изучават по особен начин, а не само да се четат. Всеки за себе си трябва да извади най-важните места от всяка лекция и беседа и да ги приложи в живота си. Знание без приложение не е знание. По същия начин проучавайте и Библията. Така може да четете и видни автори. Не четете ли по този начин беседите, Библията и коя да е книга, те ще ви се видят еднообразни и вие ще потърсите някакво развлечение. Но развлечението не е наука. Работете всички, за да придобиете концентрация на мисълта.  


  16 Писма от Влад Пашов - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ